Născut: 7 octombrie 1947, comuna Hârseni din Țara Făgărașului.
Absolvent al liceului „ Radu Negru” din Făgăraș, 1970. Absolvent al Facultății de Filosofie din cadrul UBB Cluj-Napoca, 1976. Lucrarea de licență: Problematica filosofică a operei lui Goethe.
Este profesor de filosofie la Colegiul Național „ Radu Negru” din Făgăraș. Elevii săi au obținut numeroase premii și mențiuni la Olimpiadele Naționale de Economie și Filosofie, inclusiv la Olimpiada Internațională de Filosofie, Iași 2008.
Membru al Uniunii Scriitorilor din România din 2004, filiala Brașov. Transfer la filiala Sibiu a USR din 2020.
Debut absolut în revista „Alfa” a liceului „ Radu Negru”( 1968), revistă fondată și condusă de profesorul Cornel Moraru, viitorul critic literar și redactor șef al revistei „Vatra.”
Scrie teatru din 1970. Este cenzurat permanent de autoritățile vremii. Acestea fac două încercări de a-l determina pe autor să scrie și ceva favorabil regimului comunist. Propunerile sunt refuzate cu riscul de-a nu publica niciodată. Totuși în 1988 revista „ Vatra” din Târgu Mureș reușește să-l debuteze cu piesa Casa de pe colină ( Fragmente.) Inițial piesa s-a numit Paragina, titlul apărut îi aparține redactorului revistei Ion Calion cu acordul autorului. Debut editorial în anul 2002.
Volume apărute: La început roșu, galben și albastru, apoi roșu și la urmă gri, 2002, volum de debut, Editura Grinta, Cluj-Napoca; Teatru minut, Editura Grinta, 2003; Orașul fără memorie, Editura Grinta, 2005; Damnații, Editura Eikon, Cluj-Napoca, 2009; Cioran – tragedii prevăzute ( triptic dramaturgic), Editura Eikon, Cluj-Napoca, 2011; Capitalul lui Marx se întoarce ca eveniment cuantic și ucide pisica lui Schrӧdinger, Editura Eikon, București 2016, ediție bilingvă română-engleză; Teatru minut, Ediția a doua revăzută și adăugită, Editura Școala Ardeleană, Cluj-Napoca, 2017. Antologia de texte dramatice Despre praf și alte specii de pești, coordonată de Radu Țuculescu include șase texte semnate Cornel Teulea, Editura Galaxia Gutenberg, Târgu-Lăpuș, 2018.
Referințe critice în volume și/sau reviste literare ( selectiv) semnate de: Ion Calion, Cornel Moraru (în Vatra ), Aurel Ion Brumaru ( Astra și în volum), Claudiu Groza ( Convorbiri literare și în volum), Mircea Ghițulescu ( Luceafărul de dimineață, prefață), Doru Munteanu ( Astra), Marian Dopcea (Ex-Ponto și Euphorion), Radu Țuculescu ( Familia), Vasile Gogea ( La scara blogului-volum), Adrian Lesenciuc ( Mișcarea literară). Constantin Paraschivescu ( Teatru Azi ). Este prezent în Dicționarul scriiorilor români de azi, Iași, Porțile Orientului, 2011.
Premii literare: premiul pentru debut al filialei Brașov a USR pentru volumul La început roșu, galben și albastru, apoi roșu și la urmă gri, 2003; premiul pentru dramaturgie al filialei Brașov a USR pentru volumul Orașul fără memorie, 2006; nominalizare la premiile naționale ale USR – teatru – a volumului Damnații, 2010; premiul pentru dramaturgie al filialei Brașov a USR pentru volumul Cioran – tragedii prevăzute, 2013.
Puneri în scenă și/ sau în undă, cenzurări ( selectiv , cronologic): piesa Unul din trei este propusă de secratrul literar al Teatrului „ Nottara”, Oana Popescu, în repertoriul stagiunii 1977. Cenzura spune nu!, pentru a-i scoate apoi, în 1985, un fragment din Corida, tipărit în revista Vatra. „ Dacă cineva nu știe, pe atunci revistele culturale erau trimise la cenzură după ce se tipăreau!”( Cf. Ion Calion) ; piesa Ștopica – este pusă în scenă, în regia autorului, cu trupa sa de teatru DRAMA ˊ84 de la Colegiul Național „ Radu Negru”, 1985. Premiul Special al juriului la Festivalul de Teatru pentru elevi de la Brașov ; Cenaclul – în regia autorului cu aceeași trupă de tineri, în 1986. După premieră spectacolul a fost inerzis, autorul anchetat, interzicându-i-se să-și mai regizeze propriile texte. Continuă să pună în scenă ( a urmat cursuri de regie în 1978 ) spectacole după texte de I.L. Caragiale, Mihail Sadoveanu, Camil Petrescu, D.R. Popescu și Ovidiu Hurduzeu, majoritatea premiate la festivalurile de teatru pentru elevi din țară; Fragmente din piesa Transfinithotel sunt puse în undă și difuzate la Studioul Teritorial de Radio Târgu-Mureș în 1995, regia Ion Calion; Piesa Întâlniri pe muchie de cuțit este pusă în scenă într-un spațiu neconvențional de profesorul și poetul belgian Eugene Van Itterbek cu doi studenți de la facultatea „ Lucian Blaga” din Sibiu. Spectacolul a fost prezentat în deschiderea celei de-a VI-a ediții a Colocviului Internațional „ Emil Cioran” în anul 2000; Piesa Nunta este pusă în undă la Teatrul Național Radiofonic, secțiunea „ Dramaturgi români contemporani”, regia Gavriil Pinte, în 2003. Spectacolul a fost propus pentru Festivalul de Teatru Radiofonic de la Berlin; spectacol lectură la librăria Okian din Brașov din textele Doamna Bovary și psihanalistul, O lume abjectă sau Iago pe post de forograf, Ultimul Heidegger și Heraclit și potăile – în interpretarea unor studenți de la Academia de Teatru și Cinematografie „ I.L. Caragiale” din București în 2008 ( Doi dintre studenți i-au fost elevi la „ Radu Negru”); spectacol lectură din Teatru minut susținut de doi studenți de la Facultatea de Teatru și Film din Cluj- Napoca la Târgul de carte Gaudeamus din orașul de pe Someș, 2017; dramatizează romanul lui Octavian Paler Deșertul pentru totdeauna, îl pune în scenă cu trupa DRAMA ˊ84 și prezintă spectacolul la cea de a VI-a ediție a „Zilelor Octavian Paler” din Făgăraș în 2014, reluat la ediția din 2019; după 16 ani de la apariția textului La început roșu, galben și albastru…, regizorul Gavriil Pinte îl pune în undă la Teatrul Național Radiofonic, secțiunea „Dramaturgi români contemporani” în 2018; Spectacolul a fost prezentat la Festivalul Internațional de Teatru Contemporan de la Brașov în 2019. Din 2005 și până astăzi mai multe trupe de elevi din țară i-au pus în scenă diferite texte din Teatru minut.