Ioana Heidel

Ioana Heidel

9 iulie 2020 Membri 1

S-a născut în anul 1953 în Goicea, Oltenia, România.
Școala primară și școala generală le-a absolvit în Goicea.

La Craiova a absolvit Liceul „Elena Cuza“, secția reală.

La Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Bucureşti, a absolvit Facultatea de Zootehnie. La Bucureşti îl cunoaste pe viitorul ei soţ, un sas sighişorean. Urmatorii 10 ani îi trăieşte la Sighișoara.

În anul 1988 părăseşte România împreună cu fiul ei grav bolnav, pentru a-i salva viața. Se stabileşte in oraşul Würzburg, Bavaria, Germania. Soțul îi urmează după Revoluție. În Germania se recalificӑ întâi în domeniul informaticii. A lucrat timp de 11 ani în domeniul IT. În paralel a predat cursuri de specializare după concepte proprii. Apogeul profesional îl atinge prin reușita a 12 examene în California, răsplătite cu   trei „Certificate of excellence“ semnate de Bill Gates (Microsoft Certified Professional, Microsoft Certified Systems Administrator, Microsoft Certified Systems Engineer).

Intervine o perioadă de declin, care o sustrage definitiv din acest domeniu. O nouă orientare o ajută să ștearga de pe lista priorităților profesionale pe cea dintâi, medicina. La sfârşitul anului 2006, la vârsta de 54 de ani, după un studiu de trei ani, la Universitatea „Julius-Maximilians-Universität“ Würzburg, reușeşte cu succes examenul de stat, având dreptul să profeseze meseria de „Medizinisch-Technische Laboratorium Assisentin“.

Însă, după o perioadă scurtă de la absolvire, situația o forțează să renunțe pentru totdeauna și să se retragӑ prematur din câmpul muncii. Cortina care s-a lăsat în viaţa ei profesională a însemnat ridicarea cortinei emoţionale.

Cărți:

„Dincolo de orizont”, roman, 2013

„Mi-a plăcut culoarea Pe urmele unei românce din Gabon, Africa“, roman, 2016

„În așteptarea trecutului”, roman, 2018

Traduceri în limba germanӑ:

Ioana Heidel este şi traducӑtoarea în limba germanӑ a propriilor romane „Dincolo de orizont“ şi „Mi-a plӑcut culoarea Pe urmele unei românce din Gabon, Africa“.

„Mein Lebensweg bis jenseits des Horizonts“, roman, 2017

„Ich mochte die Farbe“, roman, în curs de apariţie

Coopereazӑ cu diverse ziare și reviste din România și Germania.

În calitate de președintă a societății germano-române „Deutsch-Rumänische Horizonte e. V., Verein für Kultur und Literatur“, cu sediul in Würzbug, Germania, ia parte și organizeazӑ evenimente cultural-literare în România și Germania.

Din 2019 Ioana Heidel este membru in Uniunea Scriitorilor din România.

Referințe critice (selectiv) :

Ovidiu Pecican, Dumitru Augustin Doman, Gabriela Rusu-Păsărin, Mircea Bârsilă, Anca-Doina Sârghie, Ioan-Pavel Azap, Silviu Guga, Monica Kloos Ilea, Amade Esperer, Dana Sofia Bänder

Un răspuns

  1. GABRIELLA COSTESCU spune:

    Felicitări pentru râvna cu care ți-ai dedicat timpul pentru redactarea romanelor tale de succes. Le-am citit pe toate. Succes maxim în continuare și felicitări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *