Alina Diaconu

Alina Diaconu

4 ianuarie 2019 Membri 1

Alina Diaconu s-a născut în 1945 la București, România. În 1959 a emigrat împreună cu părinții în Argentina, la Buenos Aires, unde s-a stabilit și unde trăiește și acum. Scriitor de ficțiune, colaborează la câteva ziare din Buenos Aires, în calitate de cronicar, precum „Clarin“, „La Nacion“ , “The Nation On Line”, „Profil“. Colaborează în prezent la suplimentul literar „La Gaceta”din Tucumán.

Este autoarea a nouă romane, intitulate Doamna, 1975, Noapte bună, domnule profesor!, 1978, carte distinsă cu Mențiunea de onoare a Societății Scriitorilor Argentinieni, Îndrăgostit de zid, 1981, Pat îngeresc, 1983, Ochi albaștri,1986, Penultima călătorie,1989, carte pentru care i s-a conferit Premiul “Meridianul de argint”, Devorații, 1992, O femeie secretă, 2002, Avatar, 2009, toate publicate în Argentina. A mai apărut o carte de povești, Que nos pasa Nicolas, una de interviuri, cu scriitorii Ionesco, Borges, Girri, Sarduy și Cioran și Caleidoscop,1998, care cuprinde reflecții pe marginea cotidianului. Scrie cărți de versuri inspirate de intimități ale ființei (2005), Silence (2007) și Aripi (2015 ), volum ilustrat de Guillermo Roux. Este considerată una dintre personalitățile cele mai reprezentative ale noii generații, ea asumându-și responsabilitatea nobilă „de a revitaliza” literatura argentiniană, după cum ne asigură colega ei de breaslă Marta Lynch.

Creațiile ei au fost traduse în engleză, franceză și română.
Convorbirile ei cu Borges apar într-un raport detaliat care datează din 1978, fiind publicate în Franța de către Editions du Capucini, 2002, intitulate Entretien avec Jorge Luis Borges.
A primit numeroase premii naționale și internaționale, inclusiv Faja de Honor a Societății Argentiniene a Scriitorilor, Meridianul de Argint și o Bursă Fulbright. În 2009 și 2012, guvernul român i-a acordat Medalia și Diploma de Excelență “pentru merite deosebite în promovarea valorilor românești și universale în relațiile internaționale”.
În 2015 i- a fost atribuit II Premiul Municipal ( la bienala 2009-11) pentru romanul său Avatar, publicat de Ediciones B.
Alte cărți ale sale sunt: Repetiție (2009), o carte publicată de Fundația Internațională Jorge Luis Borges din Buenos Aires și O biografie a lui Buddha (2014) în Colecția „Bărbați și femei care au făcut istorie,” Ed. Aguilar, Buenos Aires. Prima sa carte de aforisme intitulată Fulgerele – maxime și minime (Editions Galactic, Buenos Aires), a apărut în 2016.
În 2017 a publicat un volum cu articolele sale din ziare și reviste importante din țară, sub titlul Gritos y susurros/Țipete și susurări/ – 30 de ani de Argentina (Moglia Ediciones).
În același an, Universitatea Palermo din Buenos Aires a numit-o “Mujer creativa 2017” ( Doamnă a Creației 2017).
În 2017 Guvernul orașului Buenos Aires i-a acordat distincția “Personalidad destaca de la ciudad de Buenos Aires” ( personalitate deosebită a orașului Buenos Aires). A fost declarată recent de către Municipalitatea orașului Buenos Aires, „personalitate marcantă a culturii“.
În 2018 a terminat cartea Querido Cioran. Cronica de una amistad, care așteaptă să fie tradusă în limba română.
În 2018 a fost gratificată cu premiul internațional Prix ASOLAPO ITALIA 2018-2019, considerându-se că viața ei a fost dedicată literaturii, recunoașterii rădăcinilor ei românești, dar nu mai puțin a noii și universalei sale identități.

Un răspuns

  1. […] din data de 7 decembrie 2018, au fost validați ca membri ai USR – Filiala Sibiu scriitorii Alina Diaconu, Ion Drăghici și Valentin Dolfi. Le urăm noilor colegi bun venit și condei […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *