„Pseudonim” al Victoriei Guțan, consfințit prin Certificatul de naștere.
S-a născut la 7 octombrie 1949, în comuna Racovița, județul Sibiu. Este absolventă a Facultății de Filologie, secția română-italiană, Universitatea București – ultima promoție cu cinci ani de studii și prima dopată cu structuralism lingvistic, responsabil de rigoarea sa existențială și stilistică, împreună cu pasiunea pentru geometrie.
Norocul de a trăi patru decenii alături de un spirit superior ca Ilie Guțan – universitar de elită, critic și istoric literar – a fost un impuls benefic pentru exercitarea vocației de dăscăliță și de scriitoare. Capodoperele lor vii sunt cei doi fii excepționali – Manuel și Sabin Guțan, cu doctorat în Științe Juridice, cadre universitare la înălțimea și exigența tatălui lor. Prin cei cinci nepoți, absolut superbi, le-au asigurat un pas spre nemurire.
*
Victoria Guțan a lucrat ca profesoară de limba și literatura română de la absolvirea din 1972, până la pensionarea din 2009. A trecut prin emoția gradelor didactice cu ceva obstacole politice antedecembriste. N-a fost membră P.C.R., nu s-a lăsat modelată de totalitarism, n-a acceptat „funcții”, fiind respinsă de două ori de la înscrierea la grade, sub pretextul că n-are suficientă activitate „extradidactică”.
După 1990, Liceul de Artă din Sibiu i-a adus o nouă șansă spirituală – deschiderea spre sunet și culoare, prin colegi și elevi cu o altă sensibilitate. Dăruirea în cariera didactică i-a fost apreciată și onorată cu Diplomă pentru excelența activității desfășurate în Centrul Regional pentru Tineri Capabili de Performanță, Sibiu 2005.
Cea mai dragă distincție (inclusiv pecuniară), pentru întreaga activitate la catedră și pentru rezultate remarcabile în formarea și educarea tinerilor este Diploma Gheorghe Lazăr clasa I, acordată de Ministerul Educației și Cercetării, București 2006.
*
Ca scriitoare, Victoria Murărescu este o ecuație cu multe necunoscute (cf. Ilie Guțan). A debutat editorial în 1995, deși a scris din adolescență, pentru bucuria de a scrie. A publicat cinci romane, versuri, piese de teatru, scenarii, eseu critic, a îngrijit patru ediții. Este membră a U.S.R., Filiala Sibiu din 2003.
Lucrări publicate:
- Iarba morții, Sibiu, Biblioteca Euphorion, 1995
- Anonimus, Sibiu, Ed. Imago, 2000
- Volbura, Sibiu, Ed. Imago, 2002
- Ion Creangă – Treptele receptării operei (coautoare), Sibiu, Ed. Alma Mater, 2003
- Cântul rotirii fără sfârșit (coautor Ilie Guţan), Sibiu, Ed. Imago, 2011
- Jocuri cu oglinzi (de)formatoare, Sibiu, Ed. Imago, 2013
- Pauză pentru fericire (teatru), în Euphorion, an XXVII, 3/2016
- La o margine de lume, Sibiu, Ed. Imago, 2019
- În curs de apariție Tablou în alb (teatru)
Ediţii îngrijite
- Cercul literar de la Sibiu, Ilie Guţan, Sibiu, Ed. Imago, 2011
- Slavici – De la „România Jună” la „Tribuna”, Ilie Guţan, Sibiu, Ed. Imago, 2012
- Octavian Goga – Scriitorul asaltat de politician, Ilie Guțan, Sibiu, Ed. Imago, 2017
- Funcția perenității – studii, eseuri, articole, cronici, recenzii, Ilie Guțan, Sibiu, Ed. Imago, 2019