Uniunea Scriitorilor din România atrage atenția asupra degradării continue a limbii române şi a nivelului de cultură din spațiul public

Uniunea Scriitorilor din România atrage atenția asupra degradării continue a limbii române şi a nivelului de cultură din spațiul public

20 noiembrie 2018 Știri, Comunicate 2

Uniunea Scriitorilor din România, ca organizație de breaslă a profesioniştilor literaturii şi moştenitoare a tradiției cultivării limbii române, îşi manifestă profunda îngrijorare față de degradarea continuă a limbii române folosite în spațiul public, ca şi a nivelului cultural general, în special din partea celor care, prin rolul lor social, sunt luați drept exemple de către categorii largi de cetățeni.

Limba română nu este un simplu instrument de comunicare. Ea este o componentă esențială a identității şi un liant al unității naționale, chiar în epocile mai îndepărtate, în care statul român nu exista. Însă chiar şi atunci, păturile luminate ale societății s-au preocupat de cultivarea limbii, preocupare pe care unul dintre precursorii modernității, Ienăchiță Văcărescu, o echivala cu patriotismul.

Limba este, de asemenea, instrumentul gândirii. Cineva care vorbeşte și scrie incorect este puțin probabil să gândească bine, cu atât mai mult, cu cât incorectitudinea exprimării este primul şi cel mai elocvent semn al absenței unei culturi corespunzătoare, deci al lipsei pregătirii şi competenței.

Astăzi, în anul în care aniversăm Centenarul Marii Uniri, limba română vorbită și scrisă în spațiul public – de către politicieni, oameni de media, „vedete” ale divertismentului şi alte categorii de persoane cu apariții publice frecvente – a atins un nivel îngrijorător de scăzut, din punctul de vedere al corectitudinii gramaticale şi ortografice, ca şi al vocabularului utilizat. În pofida existenței unor instituții cu funcții de reglementare, această degradare este continuă şi nu se întrevede niciun semn că s-ar opri.

Degradarea limbii române vorbite este însoțită şi amplificată de o la fel de îngrijorătoare prăbuşire a nivelului cultural general. Nu doar că emisiunile culturale au dispărut aproape cu totul din programele de radio şi televiziune, dar şi nivelul cultural al celorlalte emisiuni a scăzut inadmisibil. Atât prin temele abordate, cât şi prin calitatea prestațiilor participanților la viața publică, exemplul pe care îl primeşte societatea românească (în primul rând, tinerii) este descurajant. În loc să cultive valorile, să ofere repere şi modele – de care istoria noastră, ca şi prezentul, nu duc lipsă –, viața publică românească oferă contra-exemple, ruinătoare moral şi dăunătoare intelectual.

Cauzele acestor fenomene (de la dezinteresul față de învățământ la erodarea instituțiilor) sunt cunoscute. Uniunea Scriitorilor din România îşi manifestă adânca preocupare în fața acestor semnale îngrijorătoare cu privire la starea intelectuală şi morală a spațiului public şi, mai ales, față de efectele devastatoare, în timp, ale lipsei de reacție în fața acestor evoluții negative, care periclitează însăşi identitatea națională. Uniunea Scriitorilor îşi exprimă disponibilitatea de a pune la dispoziția celor în cauză întreaga ei experiență culturală, pentru corectatea acestei stări de lucruri.

Uniunea Scriitorilor din România face un apel la toți actorii vieții publice, ca şi la instituțiile care, prin natura lor, pot contribui la oprirea degradării limbii şi a nivelului cultural, să dea dovadă de responsabilitate şi să acționeze decis pentru corectarea acestor disfuncționalități, înainte ca ele să se transforme în adevărate obstacole în calea funcționării României ca stat european modern.

Comitetul Director al Uniunii Scriitorilor din România

2 răspunsuri

 1. George S Vidreanu spune:

  AVATAR

  Locuim în lumea-n care
  Totu-i marfă ce se vinde
  Și în orice-mprejurare
  Focul patimii se-aprinde.

  Plină de grupări bizare
  Cu tot felul de-activişti
  Asta este lumea-n care
  -I dificil să mai exişti.

  Un ţinut superb pe unde
  Politica-i un delir
  Şi-n împrejurări imunde
  Ţi se dă sigur la mir.

  Unde vrajba se adună,
  Unde patima-i dicteu,
  Oricine poate să-ţi spună,
  Pleacă tu ca să vin eu.

  Un vârtej de nebunie
  Băntuie pe internet.
  În așa democrație
  Scapă cine-i mai șiret.

  De la est la vest se pare
  Până-n vârfuri de Carpaţi
  E o cruntă dezbinare
  Cu oameni manipulaţi…

 2. Cosasu Lina spune:

  Stima si respectul de sine sant regului, indefinite de la care nu putem avea acceptie, in gradinile de vara ale gravorilor, umblam incognito, incercand in boemia si pasoptismul epocii, sa surprind aceea viata a naturii, sunetul mareelor, mirosul floral al naturii, curgerea timpului, nu cred ca literatura nu te arata a fii superior umanitatii, un carturar desaarsit, un sfredel al istoriei antebelice in lupta cu agnostul, aceea liniste a penitei, lunecand in murmure istorice greu de descifrat, o marmura in care santem intipariti pentru lauda eterna ori ofensa de rusine a pustiului sinelui, uman.Luptam pentru o literatura neavenita, o lumina a asfintitului, in ochii condamnatului, nu cred aceea degradare care sa-mi lezeze demnitatea autonoma a rezistentei binelui, in care procesam o informatie, legata de un mit popular care sa fie o troita sfanta a neamului romanesc, rusine sa fie acelor despoti robi, ai unui galben, atat de rau famat,incat sa uite ca pentru tradarea de tara, a pierdut lumea toata o desfranare sintactica a eului personal, in ce draga conjuratie? intr-o conjuratie ca aceea a lui Gordian, in care eu sant, dumneata esti, pentru ce existam, sa desenam destine, pentru o lume fantastica , o utopie a fericirii un eon filosofic, in care doresc gradina de vara a gravorilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *