Maria Mona Vâlceanu

Maria Mona Vâlceanu

18 decembrie 2020 Membri 0

Maria Mona Vâlceanu s-a născut „acolo unde-n Argeş se varsă Râul Doamnei” (29 august 1951) şi a absolvit studii de literatură română-franceză la Universitatea din București. A studiat practica editorială la Editura Albatros din Bucureşti şi cursuri de jurnalistică, având colaborări la rubrica de cultură a ziarului judeţului Ilfov. Din anul 1988 este profesor titular al catedrei de limba română la Colegiul Naţional I.C.Brătianu din Piteşti. A publicat constant versuri și proză,  eseuri, critică literară în revistele de specialitate din țară. A obţinut numeroase premii literare la diversele concursuri de creaţie, premiul revistei Convorbiri literare la Iaşi, premiul Uniunii Scriitorilor la Constanţa. A fost încurajată în scrisul ei de dramaturgul Corneliu Marcu şi de prozatorul Marin Ioniţă, de scriitoarea Ludmila Ghiţescu, poetul Valeriu Pantazi şi de redactorul de atunci al revistei Argeş, Sergiu Nicolescu.

A publicat în 1991 primul volum de critică literară, Momente ale poeziei române – Mihai Eminescu, apoi în 1996 apare prima ediţie a volumului de critică literară intitulat Studii de literatură română, care va fi reeditat şi completat în 2002 şi în 2005, în colaborare cu profesor dr. Gabriela Georgescu, în 2010 apare volumul Scrisori din Pont.

Volume de versuri apărute la Editura Zodia Fecioarei din Pitesti: Singurătatea şi dragostea, 1993, Italia, dragostea mea, 1998, Poemele verii, 2004, Cântecul inelului de nuntă / La belle de la nuit, versiunea franceză Aurelia Timofiev şi Aida Maria Moreau, 2008, La porțile iubirii, 2010, Bachert. Albumul fără nume, 2014, Poeme păgâne, 2018.

Proză: În 2008 în colaborare cu Editura TipNaste a văzut lumina tiparului, după 20 de ani, romanul Vara Sfinţilor Arhangheli, în 2014  Egor. O iubire imposibilă, roman reeditat în 2020, apoi Ștefan.Simfonia fantastică în 2017 și Mircea. Secretul Timpului în 2019.

Maria Mona Vâlceanu este președinta Asociației Culturale Prietenii lui Eliade, organizând din 2007 în fiecare an simpozionul Mircea Eliade și Mitul Eternei Reîntoarceri, cu participarea unui mare număr de scriitori, este directoarea editurii Zodia Fecioarei, face parte din redacția revistei Curtea de la Arges condusă de Academicianul  Gheorghe Păun și este membră a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *