Gabriel Hasmațuchi

Gabriel Hasmațuchi

6 iunie 2018 Membri 0

Gabriel Hasmațuchi (n. 1 oct. 1974, Negrești-VS) este poet și eseist. S-a format ca poet în cadrul Cenaclului literar „Zburătorul” din Onești sub îndrumarea scriitorului Gheorghe Izbășescu (1935-2017). La Sibiu, în anii studenției (1999-2003), a fost membru al cenaclurilor „Conexiuni” și „Vladimir Munteanu”. Ca redactor al revistei Saeculum (2009-2015), publicație condusă la acea vreme de criticul și eseistul Ion Dur, G. Hasmațuchi a început să se afirme și ca eseist.

Actualmente, G. Hasmațuchi este lector univ. dr. în cadrul Facultății de Științe Socio-Umane a ULBS, redactor-șef al revistei Saeculum, coordonator al Sibiului universitar, publicație-școală pentru studenții de la jurnalism și comunicare. Scriitorul este absolvent al Liceului de Filologie-Istorie din Onești (1993) și licențiat al Facultății de Jurnalistică a ULBS (2003).  Din 2011, G. Hasmațuchi este doctor în filosofie al Universității Tehnice din Cluj-Napoca – Școala Doctorală de Filosofie și Comunicare a Centrului Universitar Nord din Baia Mare,  cu o teză despre gândirea teologului și poetului Nichifor Crainic, sub coordonarea științifică a profesorului univ. dr. Ion Dur.

Debut absolut cu poeziile „Pagina șapte” și „Seism” în Zburătorul 1-2/1992, p. 2

Cărți publicate:

  • Intermundii, Editura Imago, Sibiu, 2002
  • Puncte de fugă, Editura Scrisul românesc, Craiova, 2013
  • Structuri filosofice în scrierile lui Nichifor Crainic, Editura Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, 2014
  • Eseuri și (pre)texte critice, Editura Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, 2015
  • Noduri, Editura Agnos, Sibiu, 2018
  • Alternative culturale, Editura Techno Media, Sibiu, 2018

Colaborări:

Zburătorul, Cuvîntul, Vatra, Steaua, Familia, Bucovina literară, Aiudul literar, Biblioteca Bucureștilor, Transilvania, Euphorion, Saeculum, Amurg sentimental, Scrisul românesc, Cenaclul de la Păltiniș și altele.

Referințe critice (selectiv):

Gellu Dorian, Ion Dur, Mihai Duţescu, Răzvan Enache, Cornel Galben, Marian Nencescu, Mihai Posada, Radu Vancu, Teodor Vidam.

Membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Sibiu (din 2017)

Contact: hasmatuchi@yahoo.co.uk

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *