Colocviul Internațional „Emil Cioran”, 2021, ediția a XXVII-a, organizat de Primăria Rășinari, primar Bucur Bogdan, în colaborare cu Filiala Sibiu a Uniunii Scriitorilor din România, s-a desfășurat în zilele de 13 și 14 noiembrie, la Rășinari, în regim ”hibrid”, atât cu prezență fizică a participanților, în sala festivă ”Cioran” a primăriei, cât și on-line.

Au susținut comunicări sau au vorbit despre viața și opera ”omului din Rășinari” scriitori, filosofi, publiciști, din țară și din străinătate: Alina Diaconu (Buenos Aires), Alex Cetățeanu (Montreal), Ileana Costea (California), Simona Modreanu, Constantin Necula, Anca Sîrghie, Daniela Pănăzan, Ioan Radu Văcărescu, Marin Diaconu, Marius Dobre, Titus Lateș, Paula Romanescu, Mariana Pândaru Bârgău, Vlad Bilevsky, Ada Stuparu, Claudia Voiculescu, Ioan Gligor Stopița. Ioan Radu Văcărescu, președintele Filialei Sibiu a Uniunii Scriitorilor a conferit on-line Premiul „Emil Cioran” – 2021 doamnei Anca Sîrghie, “pentru întreaga operă literară și publicistică”. Accentuăm și faptul că Anca Sîrghie este, de mai multă vreme, „sufletul” acestei manifestări, ca organizator din partea filialei sibiene a USR, a Ligii Culturale România – Franța și a UZPR.

La rubrica “Lansări de carte” din programul Colocviului, Anca Sîrghie a prezentat mai multe apariții editoriale, dintre care amintim: ”Caiete Cioran – Ediția 2019”, Editura D*A*S, 2019, Sibiu, pe care l-a coordonat, eseul lui Florin Paraschiv, „Nirvană și paiață”, Editura Transilvania, Baia Mare, 2021 și “Caietele Constantin Noica” 1, Fundația Națională pentru Știință și Artă, București, 2021. Simona Modreanu a prezentat cartea „Cioran ou la chance de l’echec”, Edition Unicité, Paris, 2021, o realizare editorială de excepție care pledează pentru ideea cioraniană că „infernul este paradisul fără rugăciune”.

Momentele artistice au fost susținute de Teatrul „Aureliu Manea” din Turda, care a prezentat on-line spectacolul „Exerciții de admirație Emil Cioran” și de actorul Cătălin Neghină de la Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu, care a lecturat din opera cioraniană fragmente grupate generic sub titlul „Lumina care cade pe Coasta Boacii”.